Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σοκ από ESM – H βόμβα του αμερικανικού χρέους θα συμπαρασύρει στον όλεθρο την Ευρώπη – Η επόμενη κρίση ξεκίνησε ήδη από την αγορά ομολόγων

Σοκ από ESM – H βόμβα του αμερικανικού χρέους θα συμπαρασύρει στον όλεθρο την Ευρώπη – Η επόμενη κρίση ξεκίνησε ήδη από την αγορά ομολόγων

Η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, η οποία μεταδίδεται σχεδόν αυτόματα και στα γερμανικά Bunds, ανεβάζει το κόστος δανεισμού σε ολόκληρη την Ευρωζώνη

Το εκρηκτικό δημόσιο χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν αποτελεί πλέον μόνο αμερικανικό πρόβλημα σε μια εποχή διασυνδεδεμένων αγορών.
Με το ομοσπονδιακό έλλειμμα να παραμένει εκτός ελέγχου και την Ουάσιγκτον να καταφεύγει σε ολοένα μεγαλύτερο δανεισμό, οι συνέπειες διαχέονται ήδη στην Ευρώπη μέσω των διεθνών αγορών ομολόγων, επισημαίνεται σε μελέτη του ESM (European Stability Mechanism) που δημοσιεύθηκε την 1η Ιουνίου 2026.
Κάθε νέα έκδοση αμερικανικών κρατικών τίτλων (US Treasuries) αυξάνει την προσφορά χρέους που πρέπει να απορροφήσουν οι αγορές.
Το αποτέλεσμα είναι η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, η οποία μεταδίδεται σχεδόν αυτόματα και στα γερμανικά Bunds, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Πρόκειται για έναν μηχανισμό που μπορεί να μετατρέψει τη δημοσιονομική κρίση της πρώτης οικονομίας στον κόσμο σε πρόβλημα χρηματοδότησης για δεκάδες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Η έρευνα του ESM επισημαίνει ότι το μέγεθος αυτών των επιδράσεων  διάχυσης (spillovers) δεν είναι σταθερό.
Ωστόσο, η μεταβλητότητα αυτή δεν αποτελεί απαραίτητα λόγο εφησυχασμού.
Αντίθετα, υποδηλώνει ότι οι αγορές βρίσκονται σε μια περίοδο αναζήτησης νέας ισορροπίας, όπου οι παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ των ασφαλών περιουσιακών στοιχείων ενδέχεται να αλλάξουν απότομα και απρόβλεπτα.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική καθώς αυξάνονται οι αμφιβολίες των επενδυτών για τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα των ΗΠΑ.
Όταν τα αμερικανικά ομόλογα παύουν να χάνουν τον μοναδικό τους χαρακτήρα ως «ασφαλούς καταφυγίου», οι κεφαλαιακές ροές ανακατευθύνονται, δημιουργώντας έντονες αναταράξεις στις αγορές κρατικού χρέους.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2026-06-06_145924.png
Πόσο προετοιμασμένη είναι η Ευρώπη για το σοκ;

Το ερώτημα δεν είναι πλέον αν η Ευρώπη θα επηρεαστεί, αλλά πόσο προετοιμασμένη είναι για ένα τέτοιο σοκ.
Το πρόβλημα είναι ότι η Ευρωζώνη παραμένει ευάλωτη.
Οι κίνδυνοι κατακερματισμού μεταξύ Βορρά και Νότου δεν έχουν εξαφανιστεί μετά τη κρίση χρέους του 2010, ενώ η αγορά των Bunds είναι πολύ μικρή για να λειτουργήσει ως παγκόσμιο καταφύγιο σε περίπτωση μαζικής φυγής κεφαλαίων από τα αμερικανικά ομόλογα.
Με άλλα λόγια, εάν η εμπιστοσύνη προς το αμερικανικό χρέος κλονιστεί σοβαρά, η Ευρώπη δεν διαθέτει ακόμη το βάθος και τα κοινά χρηματοοικονομικά εργαλεία που απαιτούνται για να απορροφήσει το σοκ.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2026-06-06_145955.png
Διαλύεται η παγκόσμια χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική στηρίζεται εδώ και δεκαετίες στην υπόθεση ότι τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα αποτελούν το απόλυτο ασφαλές περιουσιακό στοιχείο. Η υπόθεση αυτή αρχίζει πλέον να αμφισβητείται.
Καθώς το αμερικανικό χρέος διογκώνεται και η πολιτική αβεβαιότητα στην Ουάσιγκτον εντείνεται, οι αγορές υποχρεώνονται να επαναξιολογήσουν θεμελιώδεις παραδοχές που ίσχυαν για μια ολόκληρη γενιά επενδυτών. Για την Ευρώπη, η εξέλιξη αυτή συνιστά ταυτόχρονα κίνδυνο και προειδοποίηση.
Εάν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων συνεχίσουν να αυξάνονται, το κόστος δανεισμού των ευρωπαϊκών κρατών θα δεχθεί νέες πιέσεις.
Εάν, αντίθετα, οι επενδυτές αρχίσουν να αμφισβητούν τον ιδιαίτερο ρόλο των Treasuries, η Ευρωζώνη κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με ισχυρές αναταράξεις κεφαλαίων χωρίς να διαθέτει ακόμη μια ενιαία και επαρκώς βαθιά αγορά ασφαλών τίτλων.
Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη γνωρίζει εδώ και χρόνια τι πρέπει να κάνει: κοινή αγορά ασφαλών περιουσιακών στοιχείων, βαθύτερη δημοσιονομική ενοποίηση και ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής ένωσης.
Ωστόσο, οι κρίσιμες αποφάσεις συνεχίζουν να αναβάλλονται.
Αν η κρίση εμπιστοσύνης στο αμερικανικό χρέος επιταχυνθεί, το παράθυρο προσαρμογής ενδέχεται να κλείσει πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο υπολογίζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2026-06-06_150228.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης